Jedna porcja (30 g) dostarcza: energia 637 kJ 153 kcal 8%*
w 100 g 2123 kJ/509 kcal
* referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Sposób przygotowania:
Odwar z siemienia lnianego:
1 łyżkę siemienia lnianego zalać szklanką letniej wody i powoli gotować pod przykryciem przez 15 minut. Po przestygnięciu odwar należy przecedzić i pic po ½ szklanki dwa razy dziennie.
Napar z siemienia lnianego:
1 łyżkę siemienia lnianego zalać szklanką wrzątku i odstawić pod przykryciem na 15 minut. Pić dwa razy dziennie rano i wieczorem.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Płaskie, szarobrązowe ziarna lnu zwyczajnego od wieków były jednym z ulubionych specyfików w naturalnej spiżarni zielarza, a także w kuchni zaradnej gospodyni. Z uwagi na swoje wyjątkowe walory siemię lniane jest niezwykle cenione również współcześnie. Najczęściej spożywa się je po wcześniejszym namoczeniu, gdy ziarna ciemnieją, powiększają swoją objętość nawet kilkukrotnie, a ich powierzchnia pokrywa się śliską otoczką. Ziarenka można również rozgniatać, przyrządzać wywar lub mączkę, a następnie dodawać do potraw. Niegdyś prażonym siemieniem lnianym okraszano ziemniaki. Całe ziarenka mogą być wspaniałym dodatkiem do pieczywa, także jogurtów i musli.
Spiżarnia z czterech stron świata
Bakalie Aga-Holtex są wyśmienitą przekąską oraz wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, czyniąc wyjątkową każdą z nich. Dekoracje wykonane z naszych bakalii mogą stać się istnym arcydziełem. Najcudowniejszy jest jednak ich smak, którym natura tak szczodrze je obdarowała.
Siemię lniane
Produkt może zawierać śladowe ilości migdałów, orzechów ziemnych oraz innych orzechów i sezamu.
Producent: ZPH „AGA-HOLTEX" sp. j. A. Holcman-Kos, W. Kos
ZPH „AGA-HOLTEX" sp. j. A. Holcman-Kos, W. Kos
ul. Dworcowa 11
43-502 Czechowice-Dziedzice
Polska
E-mail: agaholtex@agaholtex.pl
www.agaholtex.pl