Jedna porcja (30 g) dostarcza: energia 367 kJ 87 kcal 4%*
w 100 g 1223 kJ/289 kcal
*referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal)
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Mieszkańcy Bliskiego Wschodu i północnej części Afryki uprawiali daktylowce już 6 tysięcy lat temu. Ich owoce były podstawowym, a często jedynym pożywieniem ludzi i zwierząt przemierzających bezkresne piaski pustyni. Jadano je na surowo, gotowane, smażone lub suszone. Daktyle były pierwszym egzotycznym owocem, jaki poznali Europejczycy. Dawni Grecy oraz Rzymianie uwielbiali ich słodycz i chętnie okraszali tymi niezwykłymi owocami uczty, zabierali jako przekąskę na widowiska i spektakle teatralne. Podobno to sam Arystoteles porównał je do palców - daktylos. Lubiana przekąska, dodatek do ciast i deserów, a także potraw typu curry. Można je również podawać z serami albo nadziać farszem.
Spiżarnia z czterech stron świata
Bakalie Aga-Holtex są wyśmienitą przekąską oraz wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, czyniąc wyjątkową każdą z nich. Dekoracje wykonane z naszych bakalii mogą stać się istnym arcydziełem. Najcudowniejszy jest jednak ich smak, którym natura tak szczodrze je obdarowała.
Daktyle suszone
Produkt może zawierać śladowe ilości migdałów, orzechów ziemnych oraz innych orzechów i sezamu.
Producent: ZPH „AGA-HOLTEX" sp.j. A. Holcman-Kos, W. Kos
ZPH „AGA-HOLTEX" sp.j. A. Holcman-Kos, W. Kos
ul. Dworcowa 11
43-502 Czechowice-Dziedzice
Polska
E-mail: agaholtex@agaholtex.pl
www.agaholtex.pl