Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Któż nie zachwyca się tradycyjnym smakiem ogórków kwaszonych i sezonowych ogórków małosolnych! Sekret tej kulinarnej specjalności kuchni polskiej tkwi w starannej recepturze opartej na świeżych ogórkach, odpowiednio dobranych proporcjach przypraw takich jak: chrzan, koper, gorczyca biała, czosnek oraz klasycznej zalewie solnej. Wystarczy przygotować zalewę i w łatwy sposób uzyskać smakowite ogórki.
Przygotuj
- ok. 3 kg ogórków gruntowych
- sól
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj zalewę, rozpuszczając sól w gorącej wodzie (1 czubata łyżka stołowa soli, tj. 20 g na każdy 1 l wody).
2. Do słoi o pojemności 1 l wsyp 1 czubatą łyżkę mieszanki do ogórków (ok. 7 g).
3. Następnie ułóż w każdym ze słoi umyte ogórki i zalej wcześniej przygotowaną zalewą.
4.
- ogórki kwaszone - Słoiki zakręć szczelnie zakrętką i pozostaw w chłodnym miejscu przez kilka tygodni.
- ogórki małosolne - Słoiki przykryj ściereczką i pozostaw przez 2-3 dni w temperaturze otoczenia.
Pamiętaj, że smak ogórków zależy m.in. od: temperatury, czasu przechowywania i użytych składników.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Mieszanka suszonych warzyw i przypraw do ogórków kwaszonych i małosolnych.
Produkt może zawierać:
zboża zawierające gluten,
jaja,
mleko (łącznie z
laktozą),
soję,
seler,
orzeszki ziemne i
sezam.