Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Na całym świecie kosztowałem tyle dań z mielonego mięsa, że trudno wszystkie spamiętać: moussaka, ragù bolognese, ćevapčiči, befsztyk siekany... Ponoć najszlachetniej smakują z mięsa drobniutko siekanego. Niektórzy dolewają do mięsa nieco mleka, dzięki czemu jest bardziej kremowe.
Kotlety mielone
Składniki (dla 3 osób): 350 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 100 g żółtego sera, 1 średni ogórek konserwowy, bułka tarta, olej, Przyprawa do mięsa mielonego Kamis.
Przygotowanie:
1. 1 łyżkę bułki tartej zalej mlekiem i odstaw na chwilę do zgęstnienia.
2. Dodaj mięso, 1/2 opakowania przyprawy, jajko, pokrojony w drobną kostkę ser i ogórek. Dokładnie wymieszaj.
3. Uformuj kulki o średnicy ok. 4 cm.
4. Obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju.
5. Podawaj jako danie obiadowe z ziemniaki i surówka lub na zimno jako przystawkę z dipami.
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać
jaja,
mleko,
seler,
soję,
zboża zawierające gluten.