Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Gyros to potrawa charakterystyczna głównie dla kuchni greckiej. Pokrojone na małe kawałki mięso wykorzystuje się jako nadzienie do chleba "pita" lub podaje z ziemniakami czy ryżem. Ale gyros to przede wszystkim charakterystyczne przyprawy i zioła. Przyprawa do gyrosa pomaga uzyskać oryginalny smak i aromat tej potrawy. Przyprawy można używać do kotletów mielonych i mięs grillowanych.
Gyros
Składniki dla 4-5 osób:
1 kg piersi z kurczaka, 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki ogórka wężowego startego na grubej tarce, 2 łyżki oliwy z oliwek, olej, sól.
Produkty Kamis:
2 łyżki Przyprawy do Gyrosa, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka octu winnego z białego wina, sól morska w młynku.
Przygotowanie:
1. Jogurt wymieszaj z czosnkiem, oliwą z oliwek, octem, odciśniętym ogórkiem i odstaw w chłodne miejsce.
2. Mięso pokrój na małe kawałki, dodaj 4 łyżki oleju, przyprawę, wymieszaj i również odstaw w chłodne miejsce (najlepiej na kilka godzin).
3. Smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
4. Podawaj z sosem, pieczonymi ziemniakami i warzywami lub wykorzystaj jako nadzienie do pity.
Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na
www.kamis.pl
Mieszanka przyprawowa.
Może zawierać seler, soję, mleko, zboża zawierające gluten, jaja.