Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Cynamon otrzymywany jest z kory młodych gałązek cynamonowca, która wydaje mocny, charakterystyczny zapach. Suszona kora ma zastosowanie kulinarne i jest powszechnie używana do dań słodkich, przetworów i deserów. Nadaje również niepowtarzalny smak potrawom z jagnięciny, cielęciny, drobiu i wołowiny. Cynamon można stosować w całości, rozdrobniony (utłuczony w moździerzu) lub zmielony.
Cynamonowe żeberka z miodem
Składniki dla 6 osób:
1,5 kg żeberek wieprzowych, 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego, 1 papryczka chili bez pestek, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 3 łyżki płynnego miodu, sól.
Produkty Kamis:
2 laski cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru mielonego.
Przygotowanie:
- Papryczkę chili i czosnek drobno posiekać. Wymieszać z imbirem, olejem, miodem, sosem sojowym. Dodać laski cynamonu i wszystko wymieszać.
- Żeberka pokroić na porcje, włożyć do przygotowanej marynaty i wstawić do lodówki na 3 godziny.
- Mięso razem z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia i piec przez 1 godz. w temp. 200°C. 15 min. Przed końcem pieczenia rozciąć folię i polać mięso uzyskanym sosem. Podawać z pieczonymi ziemniakami.
Cynamon kora
Może zawierać
gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.