Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Więcej inspiracji na stronie
www.kamis.pl
Flan karmelowy
Przygotowanie 10 min. + czas studzenia
Gotowanie 55 min.1.
Porcje 6
Składniki:
500 ml mleka tłustego
½ laski wanilii Kamis
75 g cukru pudru
2 jaja
4 żółtka
Karmel:
100 g cukru
100 ml wody
1. Mleko wlej do rondelka, wanilię przetnij wzdłuż, wyjmij z niej kryształki wanilii i wszystko razem wrzuć do mleka. Zagotuj i wystudź.
2. Jaja i żółtka utrzyj z cukrem ale tak żeby nie napowietrzyć ich, połącz z wystudzonym mlekiem, powoli wymieszaj.
3. W międzyczasie cukier podgrzewaj w rondelku, gdy będzie miał złoty kolor wlej wodę, gotuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję płynnego karmelu, rozlej go po ok. 2 łyżkach do foremek żaroodpornych.
4. Masę z mleka i jaj rozlej do foremek, piecz przez 55 min w temp. 95°C.
5. Podawaj dobrze schłodzone. Przed podaniem wyjmij z foremek tak żeby karmel znalazł się na górze i spłynął.
Wanilia laska.
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.